07 September, 2011

Alhamdulillah Ya Allah

Syuku..syukur..syukur...itu yang mampu diucapkan tatkala hati resah gelisah bertukar ceria dan gembira mendengar natijah peperiksaan bulan jun yang lepas berjaya aku tempuhi..

Kata orang siapa berusaha dia pasti dapat apa yang diusahakan..(man jadda wa jada)..yup barangkali sedikit orang yang akan menyatakan ketidakbenaran pada kata hikmah sebegitu.Namun usaha,doa dan tawakal itu juga berkait rapat.Kata kawanku kalau usaha sahaja tanpa doa tiada guna,seolah-olah kita ini hidup tiada bertuhan.Menyandar takdir pada dua tangan kecil manusia yang tiada apa-apa.Doa tanpa usaha juga tidak berguna..dan usaha serta doa tanpa tawakal itu dibimbangi akan makan diri kalau-kalau kekecewaan yang mengundang pada masa akan datang.

Ketiga-tiga prinsip ini manis pabila diguna pakai sepenuhnya..contoh saja dalam cerita ketika cinta bertasbih.Aku kira filem ini mencerita hampir banyak juga keadaan pelajar-pelajar di Mesir,dan yang paling membuatkan kita tersentuh saat natijah azam diberitahu najah oleh kawannya.Sekelian lama menantikan kegembiraan ini..akhirnya selama beberapa tahun baru diberi oleh Allah..Azimmm...sungguh manis sekali..sehingga bisa menitis air mata kita semua.

Ujian yang diberi Allah ada hikmahnya.Manusia itu tidak penyabar,mudah melatah.Aku ada terjeling lantas  terbaca tajuk sebuah buku "indah andai tiada derita" begitu rasanya tajuk buku tersebut namun sehingga kini  masih belum berpeluang untuk membacanya.Memang indah andai tiada derita namun kehidupan kita seolah-olah hanya makan dan minum tanpa rasa..kosong sehingga ke penghujung.Tiada manis, masin dan masam yang melewati.Ujian akan melahirkan pengalaman yang berharga.Melalui pengalaman sebegitulah manusia akan menjadi matang dan lebih rasional dalam membuat keputusan di masa akan datang.

Dalam usia ku 22 tahun ni..Alhamdulillah saja aku bisa memberi senyuman pada ibu bapa ku sekali lagi selepas gagal gara-gara sikap lalai dan leka dalam diri ini.Gagal tak semestinya kita tidak berpeluang untuk berjaya.Sepanjang masa yang terluang aku penuhkan diri ini dengan kelas-kelas yang mendidik diri.

Untung sebenarnya aku dicampak di bumi barakah para anbia.Selain dipenuhi lautan ilmu,kita duduk didalam kelompok mereka yang cinta akan islam.Aku diperlihatkan dengan bermacam ragam kadang-kadang tangis,sedih,tawa,dan senyum sendirian.Cuma terserah pada diri bagaimana kita menguruskan masa yang terluang.Sama ada sekadar tidur di rumah kemudian bangun melayan internet atau subuh pagi lagi kita ke kelas-kelas syeikh yang ada.Semuanya terserah pada kita yang mengurus diri ini.INGAT!!!Kita adalah KHALIFAH dalam erti kata lain kita adalah PEMIMPIN!!Pemimpin untuk diri,dan seterusnya anak-anak yang bakal kita lahirkan.

Buat mereka yang gagal percayalah hati,jiwa dan semangat kita yang perlu kuat.Cakap-cakap orang disekeliling andai untuk menyakitkan hati kamu,kamu lawan!!!Kamu bukan seperti itu!!Kamu hanya tersilap langkah malah mungkin cara dalam belajar tapi buktikan kamu bukanlah orang yang seperi mereka katakan..kita adalah apa yang kita fikirkan...mereka hanya pandai mengata tetapi mereka tak merasai..Rebut peluang selagi ada di sana.

Ilmu itu luas andai tidak berjaya kali ini,kita cuba lagi,cari kelemahan dalam diri.Perbaiki dan jangan pernah ada malas dalam diari hidup selagi bergelar manusia.Allah berfirman yang mafhumnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka sendiri yang mengubahnya.

Maka oleh itu mari sama-sama kita tajdid kembali niat kita dan terus fokus apa yang kita ingini untuk agama islam ini sendiri.Moga jalan yang dipilih adalah jalan yang diredhai.

Untuk kawan-kawan..Khairunnisa,Amnani,Hani,Nasirah,Diniy,Sara n Nasyitah mabruk aku ucapkan..walau apa pun terjadi kita masih punya Allah,kawan dan keluarga..moga ukhwah yang terbina kekal ke akhir hayat..dan moga kita dapat ke kuliah sama-sama lepas ni...(anis duk alex je k)heheh....

mood : lepas ini mesti ada yang update borang bait muslim..smile..=)

2 ulasan:

E n t o y C a i r o berkata...

mabruk ya nadia!..
selangkah maju kau kedepan ya..
cemburu aku.
aku nk taqdim kau la ye..hahaha

nadiastory berkata...

barakallahufi..alhamdulillah...rezeki,emm ko cane??hehe dah tahun tiga..aku dah boleh kawin..ngeh2..sila2 dtg umah..mengge!!!